Benvinguts/des a la Vall de Lord!
Darrera actualització: 10/02/2017 · CASTELLANO
La Vall de Lord
 

Què visitar

Museu de la Vall de Lord

El nou museu de la Vall de Lord, un projecte en marxa. L’Associació Cultural Vall de Lord ha estat impusant la salvaguarda i conservació d’una col·lecció museística que és testimoni de la història de la Vall.

El museu ocupa actualment, de forma provisional, un espai d’exposicions i organitza tot tipus d’activitats culturals.

La visita a l’església i al claustre té un complement magnífic amb l’espai expositiu que és al vostre abast.

L’agost de 2013 s’ha remodelat el museu de la Vall de Lord avançant cap la configuració contemplada en el projecte del museu definitiu que es basa en quatre eixos explicatius: la pedra, la fusta, el guix i la llana, quatre elements tradicionals i representatius del paisatge, el patrimoni i la història de la Vall de Lord.

Accés al museu: Pel claustre de l'església de Sant Llorenç de Morunys.

Per a visites concertades contacteu amb l’Associació Cultural Vall de Lord. info@associacioculturalvalldelord.com


Sant Llorenç de Morunys
Claustre de l'església de Sant Llorenç de Morunys
associaciocultur­alvalldelord.­com
info@associacioculturalvalldelord.com
 
Sant Llorenç de Morunys
El centre de fabricació de drap de llana es testimonia des del segle XIV, de probable origen peitaví. Al 1850 hi havia, d'altra banda, dos fabricants de filats de cotó. La primera concessió de mercat coneguda va ser atorgada el 1321 pel vescomte de Cardona (era els dijous).

Es va formar el 1297 com a vila franca, al camí de Cardona a la Seu d'Urgell, a redós del monestir de Sant Llorenç de Morunys, l'església del qual va esdevindre també parroquial; va ser cap d'una de les batllies del vescomtat (després comtat i ducat) de Cardona. Al començament del segle XV ja estava emmurallada (amb planta pentagonal irregular i portes als cinc vèrtexs). Al segle XVIII, al créixer, es construí al NE el carrer extramurs dit de Vallfred.

La vila va ser cremada per Antoine Rotten al 1823 i refeta tot seguit. El febrer de 1849, durant la Segona Guerra Carlina, Cabrera i el seu estat major, en retirada de la línia del Ter, hi van establir la seua base, però es van haver de retirar el mes d'abril següent davant el resultat desfavorable de l'acció de Sant Llorenç davant els liberals. El 1343 s'hi va fundar la confraria dels Colls, de caràcter beneficosocial, que al 1797 va erigir la seua seu, edifici convertit el 1946 en Museu del Patronat de la Vall de Lord.

Sant Llorenç de Morunys
Sant Llorenç de Morunys
www.lavalldelord.com
info@lavalldelord.com
 
La Coma i La Pedra
El poble de La Coma és la capital del municipi. El poble s’aixeca entre les muntanyes de la Serra de Port del Comte i de la Serra del Verd, molt a prop del neixament del riu Cardener.

La carretera c-462 travessa el nucli i uneix la Vall de Lord amb Tuixén i l’Alt Urgell.

El nucli antic de La Coma, totalment rehabilitat, és on hi viu bona par de la població i on hi podem trobar la majoria de serveis.
El poble manté un aire muntanyenc característic amb cases de pedra i racons pintorescos que el fan molt especial.

El petit nucli de la Pedra, situat en un indret molt pintoresc, destaca pel conjunt de l'església dedicada a Sant Sadurní, per les runes de l'antic castell de La Pedra i per la font d'aigues sulfuroses de La Puda. 

Les pistes d'esquí i la urbanització de Port del Comte pertanyen també a aquest municipi.

La Coma i La Pedra
http://www.comapedra.cat
info@comapedra.cat
 
El Santuari de Lord
El santuari de Lord: El Santuari de Lord és un tossal ubicat a 1.180 metres d’alçada. Aquest s’aixeca entre l’Embassament de La Llosa del Cavall i la rasa de Torroella. Des del cap de munt d’aquest Tossal, es pot gaudir d’una excel·lent panoràmica de l’Embassament de la Llosa del Cavall, del poble de Sant Llorenç de Morunys i de la majestuosa muntanya del Port del Comte.

Per arribar-hi, s’ha d’agafar un trencall que es troba a la Carretera de Solsona. En aquest punt, es comença a seguir la carretera fins que s’arriba a una plaça sense sortida. És en aquest punt on s’ha de deixar el cotxe i seguir la pujada que comença a peu de single fins a dalt de tot (20 min.). Un cop a dalt, mereix la pena gaudir de l’impressionant construcció del S. XI-XII així com de l’encantador paisatge que ofereix l’entorn.

Sant Llorenç de Morunys
www.lavalldelord.com
info@lavalldelord.com
973 492 181
 
Fonts del Cardener
Molt a prop del bonic poble de la Coma i tot seguint la carretera direcció Tuixén, es troba un indicador a mà esquerra on s’indica el naixement d’aquest riu. Des d’allà, i tot seguint una breu pujada, s’arriba a una ombrívola i tranquil·la àrea de pícnic.

En aquest punt es pot gaudir de l’exuberància d’aigua, ja sigui pel cabal del riu com pels seus encantadors salts d’aigua.

La Coma i La Pedra
Crta. Sant LLorenç de Morunys s/n
www.lavalldelord.com
info@lavalldelord.com
973 492 181
 
El Tossal de la Creu del Codó
El tossal de la Creu del Codó forma part del municipi de Guixers. Aquest es situa al cap de munt d’un single que corona la Vall de Lord. El Codó destaca per ser una àrea de Pícnic que sembla no acabar-se mai, la qual destaca pel seu paisatge planer i tranquil.

Des de l’aparcament de l’àrea de Pícnic, s’ofereix l’opció d’arribar fins a un mirador que es troba a uns 15 min. a peu. Per accedir-hi, s’ha de creuar una cadena que es troba a l’aparcament mateix i seguir la continuada pujada. Un cop a dalt, i amb l’ajuda d’una taula panoràmica, es pot gaudir de l’impressionant paisatge que la Vall de Lord ofereix. Es pot veure la majestuosa muntanya del Port del Comte, al davant, el santuari que es troba sota mateix del single, el poble de Sant Llorenç de Morunys a l’esquerra, el Clot de Vilamala a la dreta, entre d’altres.

Guixers
Crta. Port del Comte
www.lavalldelord.com
info@lavalldelord.com
973 492 181
 
El Romànic (ruta de les ermites)

El romànic de la Vall de Lord és com la mateixa vall, té la subtilesa de les coses petites. Boscos, muntanyes i prats plens de d'ermites que adornen el paisatge d'espiritualitat.

Consulteu les rutes de senderisme a l'apartat què fer?

Informació sobre totes les ermites romàniques de la Coma i la Pedra.


 
El Pedró dels quatre batlles
El Pedró dels Quatre Batlles destaca per ser el punt més alt de la Vall de Lord i de la Comarca del Solsonès. Aquest es troba al cap de munt de la muntanya del Port del Comte.

Per accedir-hi, s’ha d’agafar la carretera que condueix direcció el telecadira del Sucre. Un cop allà, s’ha de seguir per un trencall que es troba a mà esquerra fins arribar a una gran plaça, que rep el nom de Plaça Catalunya, on es pot deixar el cotxe i començar l’excursió a peu (1:30 h.).

La Coma i La Pedra (Port del Comte)
Port del Comte
www.lavalldelord.com
info@lavalldelord.com
973 492 181
 

 

Associació Turisme Vall de Lord I Oficina de turisme de la Vall de Lord 25282 St. Llorenç de Morunys I info@lavalldelord.com
Administrador